Yannick Bovy: ‘Ik wil met mijn muziek zoveel mogelijk mensen bereiken’

0
81
Yannick Bovy
© Christof Desmedt

Yannick Bovy bracht vorige maand zijn nieuwe album ‘Love Swings’ uit. Bovy is hot in Duitsland, Maleisië en Indonesië.  Ook in eigen land plukt hij zo stilaan de vruchten van zijn harde werk, al blijft hij hier ook gewoon aan het werk als kapper.  “Ik wil met mijn muziek zoveel mogelijk mensen bereiken want ik blijf geloven dat er ook in ons kleine landje een plek is voor swing en bigband,” zegt de zingende kapper.  

‘Love Swings’ is het derde album van Yannick Bovy na ‘Better Man’ uit 2012 en ‘All The Way’ uit 2014. Voor dit album hebben de crooner en zijn creatief team werkelijk alle registers open getrokken.  “Op gebied van instrumenten is het album erg rijk gevuld.  We zijn de studio ingetrokken met een veertigtal muzikanten.  Dat hoor je ook wanneer je ‘Love Swings’ beluistert,” weet Bovy.  “Verder werkten er ook een aantal grote namen mee aan het album zoals Will Tura en Steve Willaert.  Een unieke ervaring om met zo’n grootheden te mogen samenwerken,” vervolgt hij.

Daarnaast werkten ook de Cappaert Sisters mee aan het album. Annelies en Sarah Cappaert werden bekend door hun deelname aan X Factor, Idool en Eurosong 2008. Tegenwoordig trekken ze met het muzikale project A Butterfly Mind door Vlaanderen.  “Ik ben heel erg blij met de bijdrage die Annelies en Sarah geleverd hebben voor ‘Love Swings’,” vertelt Yannick Bovy.  “Als backing vocals hebben ze ervoor gezorgd dat alle songs op zich één naadloos geheel vormen. Ze hebben als het ware een muzikaal tapijt gespreid waarop elke song volledig tot z’n recht komt.”  

‘Love Swings’ werd opgenomen in de DAFT Studios in Malmédy.  “Die opnamestudio is echt één van de meest geavanceerde van het land,” weet Bovy.  “Technisch een hoogstandje; compleet met vloer op veringen om bepaalde frequenties naar boven te halen… Toen ik het resultaat van de opnames voor het eerst hoorde, was ik zo onder de indruk dat ik er tranen voor heb gelaten.”

Complimenten van Tura

De samenwerking met Will Tura is niet toevallig tot stand gekomen.  “Twee jaar geleden nam ik voor de gelegenheid van Will’s 75ste verjaardag ‘Toen Nat King Cole Van Liefde Zong Op’.  Will was helemaal weg van die versie.  Hij belde me op en zei: ‘Bedankt voor je versie van mijn nummer. Ik ben er helemaal fan van en meer nog: ik geloof in jouw interpretatie van het nummer.’  Dat was voor mij een hele eer.”  Yannick is duidelijk nog steeds onder de indruk van het compliment.  Maar daar hield het niet op.  Tura nodigde hem thuis uit.  “Hij liet me een aantal nummers horen, waaronder het nummer ‘Valentine’ dat Will in het Nederlands opnam.  Meteen werd het duidelijk dat dat één van de nummers op het nieuwe album zou worden.”

Perfecte balans

Door Tura kwam Yannick Bovy in contact met Steve Willaert. “De man staat erom bekend een liefhebber te zijn van het bigbandgenre.  Samen met Steve zijn we rond de tafel gaan zitten, kozen we nummers uit – om ze dan weer door andere nummers te vervangen -, wisselden we meningen uit en na ongeveer een jaar kregen we een rode draad doorheen de songs: ‘Love Swings’ moest een album worden rond liefde en romantiek, gestoeld op het bigbandgenre zonder daarin te overdrijven. Eens we die balans gevonden hadden, zijn we de studio ingedoken.  Het resultaat kan je ondertussen beluisteren (lacht).”

Perfecte mix

‘Love Swings’ is een mix van American standards en eigen nummers.  Toch heeft Bovy geen voorkeur als  het komt op de interpretatie ervan.  “Mijn natuurlijke biotoop is het interpreteren van de standards.  Dat doe ik al sinds m’n vijftiende, dus die nummers ken ik door en door en doorheen de jaren ben ik er ook in geslaagd om die songs een eigen twist te geven.  Bij nieuwe nummers ligt de uitdaging er vooral in om me die eigen te maken.  Dat is een beetje zoeken, maar die creatieve zoektocht geeft me ook veel voldoening,” zegt Yannick.  “Bovendien ben ik zeer blij dat de nieuwe songs naadloos aansluiten bij de standards op het album. Op die manier is ‘Love Swings’ een mooi muzikaal geheel geworden.”

Minder kapper, meer zanger

Hoewel hij zowel bij ons als in het buitenland op handen wordt gedragen, blijft Yannick Bovy de tijd vinden om samen met zijn vader een kapsalon te runnen.  “Niet iedereen wordt natuurlijk als zanger geboren dus ben ik jaren geleden samen met mijn vader een kapsalon gestart.  Dan ben ik beter af dan Rod Stewart, want die is zijn loopbaan ooit als grafdelver begonnen,” lacht Yannick.  “M’n werk in de kapperszaak stelde me ook in de mogelijkheid om me artistiek te ontplooien.  Terwijl ik overdag mee in de zaak sta, kan ik ’s avonds gaan optreden.  Ondertussen is het wel zo geëvolueerd dat ik minder kapper en meer zanger ben.  Maar ik blijf het leuk vinden: het is net zoals zingen een creatieve bezigheid waarbij je een onmiddellijk resultaat hebt van je werk en interactie hebt met je mensen.”

Hoe fijn zou Yannick Bovy het vinden mocht één van zijn nummers uitgroeien tot een standard in het genre? “Dat zou de kers op de taart zijn, natuurlijk.  Ik herinner me nog dat ik een aantal jaar geledene een hit had in Azië met ‘Theoretical Love’.  Op YouTube zag ik toen filmpjes verschijnen van coverbands en verschillende jonge mensen die het nummer op hun eigen manier brachten.  Ik vond dat geweldig om te zien hoe je ‘muzikale kindje’ plots z’n eigen leven begint te leiden.  Als mensen dat doen, vinden ze een nummer echt goed, wordt het geapprecieerd.  En ik vind het fijn te zien dat ik met mijn muziek zoveel mensen kan bereiken, want daar is het me uiteindelijk om te doen,” besluit hij.

Het nieuwe album van Yannick Bovy, ‘Love Swings’, is vanaf nu fysiek en als download in iTunes verkrijgbaar.

Advertentie
BENL - 3 Months For Free Promotion 2 -  728x90

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats jouw reactie
Vul aub hier jouw naam in