Tara: “Heb muziek nooit laten afhangen van mijn leeftijd”

0
204
© Tom Bergs

Ze schopte het tot de liveshows van Belgium’s Got Talent, waar ze als amper 11-jarig meisje door juryleden Karen Damen, Rob Vanoudenhoven en Ray Cokes fel bejubeld werd en zelfs de stempel van Vlaamse Birdy kreeg. Ze kan rekenen op een aantal trouwe fans, stond al op diverse festivalpodia, maar moet volgende maand toch pas 16 jaar worden. Het mag duidelijk zijn dat de Keerbergse Tara Van Eycken over een groot talent beschikt. Met haar nieuwste single “At last”, een opmerkelijke herwerking van Ray Anthony’s song uit 1952, bewijst ze klaar te zijn voor het grotere werk. Om die doelstelling kracht bij te zetten, nam ze niemand minder dan de fel gelauwerde muzikale duizendpoten Chris Joris en Tom Kestens onder de arm.

Ontdekking van een talent

“Vanuit mijn verleden als lesgever in de jazzstudio en het conservatorium van Antwerpen, ben ik sowieso altijd intensief bezig geweest met jonge mensen en het ontdekken van hun talent”, vertelt Mechelaar Chris Joris (64) die mee het nieuwe geluid van Tara ontwikkelde. “Via haar vader, een journalist die mij kwam interviewen na het opnemen van een nieuwe cd, kwam ik in contact met Tara. Voor mij staat het sowieso vast dat de ontdekking van Tara, meteen ook een ontdekking van een talent is. Qua interpretatiekracht, timing en dergelijke. Maar ze doet het eveneens met emotie en met een mooie innerlijke kracht.”

Door haar erg jonge leeftijd, zouden mensen die haar nog niet kennen eerder denken dat Tara tot hiertoe Nederlandstalige kindernummers ten uitvoer bracht. Niets is echter minder waar. Al sinds het begin koos ze resoluut voor een volwassen sound. “Ik ben niet zozeer iemand die veel naar de radio luistert, maar wel iemand die zeer frequent bezig is met muziek. Vooral met het ontdekken van nieuwe muziek dan. Ik speel ook al enkele jaren samen met iemand, maar heb altijd Engelstalig gezongen. Zo ben ik bijvoorbeeld enorm fan van het repertoire van de Amerikaanse soulzangeres Etta James, die deze single in 1960 ook heeft opgenomen. Ik vond het ook zeer belangrijk om niet datgene te doen wat het publiek van iemand van mijn leeftijd zou verwachten”, vindt Tara.

Nieuwe single en eerste optreden

Op Rijmrock in Rijmenam kwam Tara zaterdag voor het eerst naar buiten met haar nieuwe geluid. Chris Joris tekende alvast present. Jelle Meeze nam de plaats in van Tom Kestens. “Die kon er jammer genoeg niet bij zijn aangezien hij tegelijkertijd elders in het land het podium moest delen met Eva De Roovere”, legt Joris uit. “Muziekliefhebbers kennen hem allicht nog wel als bandlid van Das Pop, maar ook voor mij is hij geen onbekende. Hij is als jonge snaak zelfs nog een leerling geweest tijdens een jazzstage die ik gaf in Dworp. Tom heeft de productie van de single in handen genomen en heeft daar zowel klavier, piano als gitaar voor ingespeeld. Hij heeft het lied echt kleur en vorm gegeven. Om de cirkel helemaal rond te maken, was de moeder van Tom een buurmeisje van mij waar ik regelmatig mee optrok.”

Eigen song nog niet aan de orde

De Mechelaar liet eveneens optekenen dat het nummer, “At last”, voor het eerst werd uitgebracht in het jaar waarin hij geboren werd. Met name in 1952. Een vlugge rekensom leert dat het leeftijdsverschil tussen Tara en de ervaren muzikant niet minder dan 49 jaar is. “Dat is nooit echt een probleem geweest. Noch qua leeftijdsverschil tussen Chris en mij, noch qua leeftijd van de song”, benadrukt de zangeres. “Als nieuwe single een recenter uitgebracht nummer coveren is sowieso moeilijk, omdat mensen dan nog te vlug gaan vergelijken met de vorige gekende versie. Een andere optie is dan weer om echt zelf nummers te gaan schrijven, maar daar ben ik nog niet toe gekomen. Dat zal misschien ooit nog wel eens komen, maar is voorlopig nog niet aan de orde. Ik vind dat iets is dat je niet mag forceren of mensen druk laten zetten om dat te schrijven.”

Ondanks de goede commentaren die ze overal te horen krijgt, blijft muziek in de eerste plaats een hobby voor Tara. Eentje waar ze wel in wilt groeien. “Ik volg nog altijd stemcoaching bij Ann Komac. Daar heb ik niet elke week les van, maar ik probeer toch regelmatig eens langs te gaan. Het is momenteel nog niet de bedoeling om dit professioneel te gaan doen. Wie weet komt er dat in de verre toekomst wel aan, maar ik studeer momenteel nog en vind het belangrijker om mijn pijlen nu vol daarop te richten. Voorlopig wil ik muziek houden als een erg fijne hobby.”

Meerdere optredens met dezelfde band?

“Het optreden op Rijmrock was echt de start van Tara 2.0. Of er nog nieuwe optredens aankomen in deze bezetting, ligt momenteel nog niet vast. Als bepaalde leden nadien opgebeld worden om ermee verder te gaan, zal het afwachten worden wie wat zal zeggen. Ik veronderstel wel dat de meerderheid positief zal antwoorden en er mogelijkheden zijn om hiermee verder te gaan”, besluit Joris.

Voor het optreden op Rijmrock kon Tara alvast rekenen op een wel erg speciale gast op het podium. Niemand minder dan Guido Vaganée, burgemeester van Rijmenam (Bonheiden), begeleidde haar in zijn eigen gemeente maar wat graag op schuiftrombone.

Praktisch

De single “At last” van Tara wordt voorlopig niet fysiek uitgebracht, maar is enkel verkrijgbaar als digitale download.

Advertentie
BENL - 3 Months For Free Promotion 2 -  728x90

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats jouw reactie
Vul aub hier jouw naam in