Politie valt Johan Veugelers aan!

1
2357
johan veugelers
© Christelle Verstraete

Wat een mooie zaterdag moest worden voor Johan Veugelers en zijn vriendin Anja, draaide uit op een sisser. Johan moest optreden op de kermis in Zelzate, maar de reis er naartoe verliep niet van een leien dakje…

Johan, nog steeds onder de indruk, doet zijn verhaal: “Na een flinke reis gaf de navigatie aan dat we onze bestemming over 100m aan de rechterkant zouden bereiken, bij het openen van onze autoraam konden we de muziek en het feestgedruis al horen. Bij dit evenement was – zoals bij veel evenementen die wij meemaken – de omgeving afgezet en de ingang werd bewaakt door een politieagent van zone Puyenbroeck. Aangezien wij niet wisten waar we moesten zijn en er meestal afspraken zijn gemaakt tussen organisator en politie over het al dan niet doorlaten van auto’s van artiesten die met allerlei materiaal hun optreden komen verzorgen reden wij tot aan deze politieagent om te vragen hoe en wat.”

Maar die politieagent had zaterdag blijkbaar z’n dag niet: “De agent in kwestie was echter niet gediend van een gesprek. Toen hij onze auto van veraf al zag en in de gaten kreeg dat we zijn kant op wilden rijden begon hij al op geagiteerde manier te gebaren dat we dienden om te draaien en hier absoluut niet verder mochten. Toen ik de politieagent stapvoets naderde, vanuit de auto seinen gaf of hij even tot aan mijn al geopende autoraam zou willen komen bleef hij echter midden voor mijn auto staan en met zijn zelfde opgewonden gebaren en nu ook met een luid stemgeluid aangeven: Nu, omdraaien! Nu! Weg hier! Na enig aandringen van mijn kant kwam hij uiteindelijk dan toch naar de raam van de bestuurderskant om mij op een nóg geagiteerdere manier met deze zelfde bewoordingen aan te spreken.”

“Toen ik meerdere pogingen ondernam om meneer op een vriendelijke en beleefde manier de situatie uit te leggen en vroeg hoe ik dan het beste zou kunnen omrijden onderbrak hij me steeds en gaf hij aan hier geen boodschap aan te hebben, keerde ons de rug toe en bleef maar roepen dat we moesten omdraaien. We kregen niet de mogelijkheid om onze vraag te stellen laat staan de situatie uit te leggen. Aangezien ik mij door het onprofessionele, onhandige en allesbehalve dienstbare gedrag van deze politieagent zo slecht behandeld voelde gaf ik aan dat ik zijn legitimatie wilde zien zodat ik een klacht tegen hem kon indienen. “Die krijg je niet” snauwde hij en keerde mij vervolgens weer de rug toe.”  Na dit voorval besloot Johan zijn wagen te parkeren en op de agent toe te stappen.  Omdat hij zich onheus behandeld voelde, vroeg Johan de legitimatie van de agent om een klacht te kunnen indienen.

Johans avontuur wordt nog hachelijker: “Terwijl Anja aan het bellen was met de politie, stond ik naast mijn auto – niet in de directe nabijheid van deze politieagent – beelden te maken voor mijn vlog. Hierbij was ik me er van bewust geen mensen op het beeld te zetten die hier niet op wilden staan, ik had het sterke vermoeden dat de betreffende politieman (die al geïrriteerd was) ook bij deze mensen behoorde. Ik was mezelf echter maar een paar seconden aan het filmen toen ik opeens werd aangevallen. Ik zag dat dit de betreffende politieagent was en probeerde mijn telefoon af te pakken, hij had deze al vast. Ik wist mijn telefoon goed vast te houden en me te bevrijden uit zijn armen. Het lukte me de politieagent meteen na de aanval – toen hij zich aan het opmaken was om mij een 2de keer te lijf te gaan – duidelijk op camera vast te leggen. Toen hij dit in de gaten kreeg staakte hij zijn aanval. Gelukkig maar dat ik aan het filmen was, ik had niet willen weten wat er anders was gebeurd… Ik had volgens mij de slaag van mijn leven gekregen!”

“We waren ontzettend geschrokken en ontdaan van deze actie. En nog meer vastberaden dat we het handelen van deze politieagent bij zijn leidinggevenden moesten aangeven. Het wachten op de politie duurde ondertussen 20 minuten en wij zagen “langs de zijlijn” de ene na de andere burger beteuterd of geïrriteerd afdruipen nadat zij dezelfde norse en onrespectvolle behandeling kregen van deze politieagent. Het leek erop alsof meneer alles behalve gelukkig was met zijn weekenddienst.”

Het moment van optreden kwam nu toch wel heel erg dichtbij. De organisator was inmiddels ingelicht en kwam ter plaatse. Ook hij werd door de politieagent niet te woord gestaan. Wij wilden geen tent vol mensen op ons laten wachten, daarom belde Anja terug met de politie om af te stemmen dat we onze klacht niet ter plaatse zouden neerleggen maar een afspraak zouden maken op een later moment. Toen wij aanstalten maakten om te vertrekken kon de politieagent het niet laten om de ‘pesterijen’ voort te zetten. Nu hij er weet van had dat ons optreden over enkele ogenblikken zou moeten beginnen kwam hij weer naar ons toe om aan te geven dat wij niet mochten vertrekken’. Ik vroeg op welke grond dit zou zijn en of ik officieel was aangehouden. Dit was niet het geval en daarom gaf ik aan dat ik dan vrij was om te gaan en staan waar ik wilde. Weer een spelletje blufpoker van onze dienstbare en integere politieagent, die toen ook maar gauw zijn afdroop. Jammer genoeg had hij iemand voor zich die iets meer juridisch onderlegd was en hier niet intrapte.”

We vervolgden te voet onze weg naar de tent waar we moesten optreden. Onderweg kwamen we de collega agente tegen van de politieagent. We waren opgelucht dat we iemand in het betrouwbare blauw – ook van zone Puyenbroeck – konden aanspreken over de situatie waar we zojuist zo van ontdaan waren! Toen zij doorkreeg dat het over haar collega ging konden we hier ook op weinig begrip rekenen: ze wilde zich er niet mee bemoeien en zei ‘hoe zou je zelf reageren als je al 200 keer burgers hebt moeten terugsturen?’ Waarop Anja antwoordde: hoort een politieagent zowel de eerste alsook de tweehonderdste burger op een correcte manier te behandelen?”

Eind goed, al goed?  Niet echt… “Tien minuten later – we stonden op het punt om aan het optreden te beginnen – kregen we terug telefoon van de politie. Het was mijn dag: er was iemand tegen onze auto aangereden… Mijn optreden moest beginnen en Anja ging ter plaatse om de schadeformulieren in te vullen. Bij het passeren van de betreffende politieagent waarbij we enkele ogenblikken eerder dus al onaangenaam kennis hadden gemaakt kon die een lach niet onderdrukken. Met de opmerking “Karma zeker…” maakte hij zijn leedvermaak nog meer duidelijk. Niet het integere en dienstbare gedrag dat je zou mogen verwachten van een politieagent.”

“De vrouw die tegen onze auto was aangereden vertelde dat ze het heel erg vond dat dit was gebeurd. Zij vertelde tegen Anja dat ze ook had moeten omkeren op aanwijzing van deze politieagent en dat ze een stuurfout had gemaakt omdat ze was ontdaan door de manier waarop haar dit werd bevolen….”

Johan is geschrokken en ontdaan door de gedragingen die de politieagent ““Hij maakt hierdoor niet alleen het imago van de Politie maar ook dat van al zijn collega’s die hetzelfde uniform dragen ten schande. Ik ga hier dan ook zeker over in gesprek met de Burgemeester van Zelzate en verwacht een openbaar excuses van deze politieagent!”

Advertentie
BENL - 3 Months For Free Promotion 2 -  728x90

1 REACTIE

  1. Een idee weet niet hoe de situatie is maar om een straat tevoren al een omleiding aan te geven dan op het laatste moment dat er geen andere keus meer is?

    Johan en Anja hopen dat het allemaal nog goed is gekomen.
    Jou optreden en muziek Johan zijn elke keer weer supergezellig.

    Groeten van een stadgenoot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats jouw reactie
Vul aub hier jouw naam in