Matthias Lens: ‘Ik wil de ‘Goes Classic’-muziek meegeven aan een nieuwe generatie!’

0
227
Matthias Lens
© Jurgen Malfait

Matthias Lens heeft een nieuwe album uit: ‘Matthias Lens goes classic’.  Met die plaat legt Lens de lat voor zichzelf zeer hoog: begeleid door een symfonisch orkest speelt hij de meest gekende klassieke melodieën.  Voor het album kreeg Matthias de hulp van Helmut Lotti en diens manager Piet Roelen.  

Twintig jaar lang bleven de mastertapes van de ‘Helmut Lotti goes classic’-reeks veilig bewaard. Omdat de studio induiken met een symfonisch orkest anno 2017 zo goed als onbetaalbaar is geworden, hebben al heel wat artiesten Roelen en Lotti verzocht de banden te mogen gebruiken.  Maar telkens stootten ze op een ‘njet’.

Voor Matthias Lens ging het echter anders.  De zanger/accordeonist had voor zijn nieuw album het plan opgevat om die klassieke stukken niet te zingen, maar wel opnieuw in te spelen op zijn accordeon.  Een idee waar Roelen wel oren naar had en dus mochten Matthias en zijn manager Ilia Beyers in mei vorig jaar hun plannen bij Piet Roelen uit de doeken komen doen.  “Eigenlijk was dat gesprek ook een soort auditie,” vertelt Matthias.  “Ik had mijn accordeon mee en speelde een aantal stukken voor Piet.  Op die manier kon hij horen welke richting ik met mijn conceptplaat uit wilde.  Hij was onmiddellijk voor het idee gewonnen.  Voor hij z’n zegen gaf, wou hij echter ook de goedkeuring van Helmut.  De banden behoren hen beiden toe.  Dus ook voor hem deed ik mijn ding op een ‘echte accordeon’.  Helmut’s mama speelt ook accordeon en volgens Lotti is een echte accordeon er één met knoppen en niet met een pianoklavier,” grapt Matthias.  “Gelukkig was Helmut onmiddellijk verkocht en konden we beginnen met de voorbereiding van wat voor mij het meest stresserende album ooit zou gaan worden.”

Eigen invulling

Matthias Lens
© Jurgen Malfait

Met het album legt Lens de lat voor zichzelf wel heel erg hoog.  de ‘Helmut Lotti goes classic’-reeks, die zo’n 21 jaar geleden een internationale doorbraak betekende voor Helmut Lotti, was één van de best verkopende albumreeksen in de Belgische muziekgeschiedenis.  “Toen ik werd uitgenodigd op het kantoor van Piet Roelen, viel mijn oog op een award voor een verkoop van 12,5 miljoen exemplaren.  Dat was even slikken,” lacht Matthias.  “Maar laat me duidelijk zijn: een dergelijk succes; daar kunnen we alleen maar van dromen.  Die gouden tijden zijn jammer genoeg voorbij.  Als we met dit album al een bescheiden succes kunnen boeken, zijn we al zeer tevreden.  Het is trouwens niet mijn bedoeling om Helmut te imiteren.  Ik heb mijn eigen invulling gegeven aan het album.  Op die manier is het album ‘Matthias Lens goes classic’ ontstaan en is het niet ‘Matthias Lens goes Helmut Lotti’ geworden.

Lotti’s klassieke repertoire is zeer uitgebreid.  Was het voor Matthias dan niet moeilijk om te kiezen welke nummers er op het album zouden belanden.  “Voor de tracklist zijn we eigenlijk vooral gaan grasduinen in de nummers van het eerste album en ‘The final edition’.  Daar staan de meest gekende nummers op.  Uiteindelijk zijn we tot een lijst van twaalf nummers gekomen.  Omdat de vrees bestond dat niet alle nummers even geschikt zouden zijn om accordeonpartijen op in te spelen, hebben we ook een reservelijst aangelegd.  Maar die vrees bleek ongegrond.  Alle nummers die we voor ogen hadden, hebben we ook op onze eigen manier kunnen inspelen.”

Stress

Uiteindelijk bleek het een huzarenstukje om de symfonische partijen ‘2017’ te laten klinken.  De originele banden dateren al van 21 jaar terug, dus was er wel wat werk aan de winkel om die eigentijdse sound te verkrijgen.  “Inderdaad.  Om te zorgen dat de symfonische partijen naar sfeer, warmte en kleur zo klinken dat ze de komende jaren opnieuw moeiteloos door kunnen, zijn we naar een studio in Volendam gereden,” verklapt Matthias.  “Daar hadden we afspraak met een geluidstechnicus die ook de symfonische albums van Marco Borsato heeft geproduced.  Die persoon bleek de man op de juiste plaats te zijn om de originele banden een eigentijdse klankkleur te bezorgen.”

Het resultaat ligt ondertussen in de winkels: ‘Matthias Lens goes classic’ is een album geworden waar alle partijen trots op zijn.  “Zowel Helmut Lotti, Piet Roelen, mijn manager Ilia en ikzelf zijn ontzettend fier op de plaat,” glundert Matthias. “Ik ben ook ontzettend dankbaar dat Lotti me als eerste z’n vertrouwen heeft geschonken door me die mastertapes ter beschikking te stellen.  Dankzij hem is mijn droom uitgekomen.”

‘Matthias Lens goes classic’, de nieuwe plaat van Matthias Lens, is vanaf nu fysiek beschikbaar.

Advertentie
BENL - 3 Months For Free Promotion 2 -  728x90

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats jouw reactie
Vul aub hier jouw naam in