André Hazes: ‘De tijd is rijp om m’n eigen ding te doen!’

0
448
André Hazes
© Christof Desmedt

André Hazes, de ‘junior’ kunnen we tegenwoordig gewoon weglaten, heeft een nieuw album uit.  Amper een jaar na de release van zijn vorige plaat ‘Leef’, komt de zanger nu uit met ‘Wijzer’.

Het voorbije jaar is er ééntje geweest om in te kaderen voor André Hazes.  Na ‘Leef’, zijn bekroonde en bejubelde vorige album, nam z’n carrière een vlucht naar ongekende hoogtes.  Ook privé vergaat het hem prima: hij werd vader van een flinke zoon, nam z’n intrek bij zijn vriendin Monique en smeedt plannen voor een tweede kindje.  “Sinds het vorige album zit mijn carrière inderdaad in een stroomversnelling,” weet André.  “Ik voel me gezegend dat ik dit op deze jonge leeftijd allemaal mee mag maken.”

Toen we vorig jaar samenzaten voor het album ‘Leef’, verklapte je dat de nummers voor het album het daglicht zagen tijdens schrijverssessies waarbij je de beste tekstschrijvers van Nederland teksten liet schrijven over onderwerpen die jij aangaf.  Ben je voor ‘Wijzer’ opnieuw zo te werk gegaan?

André Hazes: Dat was aanvankelijk wel de bedoeling.  Maar vorig jaar merkte ik op dat ik met drie mensen enorm goed kon samenwerken: Marcel Fisser, Edwin Hoevelaak en Bram Koning.  Het leek me wel een leuk idee om met z’n vieren de studio in te duiken en te zien wat het resultaat was.  En kijk: het resultaat, de nieuwe plaat ‘Wijzer’, ligt voor je!

Je schreef zelf ook een aantal teksten?

André Hazes: Ja, onder andere ‘Ik haal alles uit het leven’ komt van mijn hand.  Ik merk ook wel dat mensen me nu ook serieuzer nemen als zanger dan pakweg vijf jaar geleden.  Ik hou ervan om luchtige thema’s in mijn teksten te verwerken, maar ik merk ook wel dat ik er evenzeer van geniet om wat meer diepzinnige teksten te schrijven.  Dat ik wat ouder ben en ondertussen vader ben geworden, zit daar zeker voor iets tussen.

André Hazes
© Christof Desmedt

‘Wijzer’ klinkt inderdaad anders dan je vorige album…

André Hazes: Ik ben blij dat je dat opmerkt. Bij ‘Leef’ waren we op zoek naar nummers die mijn vader ook had kunnen zingen.  Voor ‘Wijzer’ hebben we dat bewust niet gedaan.  We wilden met de nieuwe plaat gaan voor een eigen geluid, een eigen stijl.  Dat ik voor dit album zelf ook teksten heb geschreven, draagt daar zeker toe bij.  Hierdoor krijgt de plaat meer eigenheid, komt wat ik zing recht uit het hart.

Je wil niet blijven teren op het repertoire van je vader?

André Hazes: Nee, de tijd is rijp voor een eigen repertoire.  Dat voel ik zo aan.  Voor de shows die we dit najaar gaan spelen in Ahoy mogen de mensen zestig procent eigen materiaal verwachten en veertig procent materiaal van mijn vader.  Voor het concert dat ik vorig jaar gaf in de Heineken Music Hall was dat nog omgekeerd evenredig.  Ik hoop dat mijn eigen stijl de komende jaren alleen maar aan populariteit mag winnen.

‘Jij Alleen’ schreef je voor je zoon?

André Hazes: Ja, klopt.  Op een bepaald moment zing ik in het nummer: ‘Vandaag ben jij m’n nummer één.  Mijn leven was niet compleet tot jij verscheen.’  Het klinkt misschien cliché als je het hoort, maar zo is het wel.  Plots leef je niet meer voor jezelf maar denk je ook én vooral aan het welzijn van je kind.  Dat heb ik in ‘Jij Alleen’ onder woorden proberen te brengen.

Je schoof ook een stukje van je naam door naar je zoon: de ‘junior’ die we vroeger bij jou zagen, kreeg hij nu toebedeeld.  

André Hazes: Klopt.  We hebben even getwijfeld om dat te doen, want we wisten absoluut niet hoe het publiek daarop zou reageren.  Weet je, ‘junior’ is eigenlijk m’n derde naam.  Toen ik net begon met zingen, klonk dat wel goed en kwam dat bij het publiek ook wel geloofwaardig over.  Ik was toen ook een pak jonger.  Ondertussen heb ik zelf een zoon, ben ik 23 jaar,…  Ik denk dat het een logische evolutie is dat mijn vader aanzien wordt als André Hazes Senior, ik als ‘gewone’ Hazes en mijn zoon als de junior. (lacht)

André Hazes
© Christof Desmedt

In Vlaanderen was het het afgelopen jaar wat stiller rond je.  Was dat een bewuste keuzen?

André Hazes: Het is iets wat zo gegroeid is.  Een bewuste keuze was het zeker niet. Ik ben Vlaanderen altijd dankbaar gebleven dat ik m’n carrière hier destijds kon beginnen.  Maar op een bepaald moment kreeg ik in Nederland zoveel kansen, dat ik gek zou zijn geweest moest ik die niet hebben gegrepen.  Ik merk ook dat heel veel Vlaamse fans trouw zijn gebleven en ook naar Nederland afzakken.

Vergeten is Vlaanderen je zeker niet maar voelt het door je afwezigheid hier aan alsof je je opnieuw moet bewijzen?

André Hazes: Dat gevoel heb ik wel.  Hoewel het publiek trouw gebleven is en ik merk dat er nog steeds interesse is in hetgeen ik doe, voelt het wel aan alsof ik hier weer van nul moet herbeginnen.  Ik was opgelucht toen de platenfirma me belde dat het album ‘Wijzer’ ook in Vlaanderen zou worden uitgebracht.  De tijd die ik heb wil ik de komende jaren evenwichtig verdelen tussen Vlaanderen en Nederland.  Dat zou mooi zijn mocht dat lukken!

Tot slot: wat is je favoriete song op de plaat?

André Hazes: Ik heb er twee: ‘Heel Misschien’ en ‘Ik Blijf Toch Maar Hopen’; twee heel krachtige nummers. Zo gaat ‘Ik Blijf Toch Maar Hopen’ over een verliefdheid op een prostituee.  Voor alle duidelijkheid: niet autobiografisch! (lacht).  Ik vind het fijn om over dat soort thema’s te zingen.  Het blijft een uitdaging om zo’n onderwerpen met het nodige respect neer te zetten.  Daarom zet ik graag m’n tanden in die iets ‘heftiger’ thema’s.

‘Wijzer’, het nieuwe album van André Hazes, is vanaf nu te koop bij je mediagigant en kan je online ook downloaden via iTunes.

Advertentie
BENL - 3 Months For Free Promotion 2 -  728x90

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats jouw reactie
Vul aub hier jouw naam in